Alkoholmentes forralt bor recept (gyerekeknek is)

Alkoholmentes forralt bor recept (gyerekeknek is)

A téli időszak egyik legnépszerűbb itala a forralt bor. Ennek létezik alkoholmentes, gyerekek számára is iható verziója.

Karácsonyi forró ital: a forralt bor

A téli, zimankós időjárás beköszöntével jól esik, ha a hideg napokon egy-egy forró itallal melegítjük fel testünket. A forralt bor kiváló kísérője lehet egy baráti beszélgetésnek, vagy egy karácsonyi vendéglátásnak is.

Alkoholmentes forralt bor recept

Egyik kedvenc téli italom az alkoholmentes „forralt bor”. Azért is jó, mert a nap bármelyik időszakában lehet fogyasztani (akár autóvezetés előtt is), de akár gyerekek is ihatnak belőle.

Az alkoholmentes forralt bor alapjául gyümölcslevet érdemes használni. Az alapot javasolt meggy, áfonya, málna, eper, kék szőlő, vagy ribizli ízekből elkészítenünk.

A gyümölcslevet töltsük egy nagyobb edénybe. (Ha nem akarjuk annyira töményen inni, akkor egy kicsit hígítsuk fel vízzel.) Közepes lángon forraljuk fel, és adjuk hozzá a fűszereket.

Ha nincsen gyümölcslevünk, akkor használhatunk gyümölcsteát, vagy szörpöt is. Tea esetében egy nagyobb mennyiségű gyümölcsteát kell lefőznünk, és forralás közben kell fűszereznünk. Míg, ha szörpből készül a „forralt borunk”, akkor azt először hígítsuk fel vízzel (mintha csak szörpként akarnánk meginni), forraljuk fel, és utána adjuk hozzá a fűszereket.

A fűszerezést mindenki egyéni ízlése alapján válogathatja össze, és ez már nem is igazán tér el a hagyományos forralt bor receptektől.

Javasolt fűszerek:

  • fahéjrúd
  • szegfűszeg
  • szegfűbors
  • reszelt citromhéj
  • narancs karikák
  • citrom karikák
  • vaníliarúd.

A fűszereket főzés után 10-15 percig hagyjuk benne az edényben, hogy az ízek összeérjenek. Amennyiben túlságosan sokáig áznak fűszereink a forralt borban, könnyen csípőssé, túlzottan fűszeressé válhat.

Ha gyorsítani szeretnénk az elkészítéssel, akkor használhatunk készen vásárolható forralt boros fűszerkeveréket is.

Az édesítéshez választhatunk mézet, cukrot, vagy juharszirupot.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ha szörpből, vagy gyümölcsléből készítjük a forró italunkat, akkor már eleve édes alapanyagokkal dolgozunk. Az édesítés közben inkább kóstoljunk többször.

Ha igazán fel akarjuk dobni a forralt bort, akkor tehetünk bele pillecukrot is.

Giftpundits.com fotója a Pexels oldaláról